09 mai 2006
  Mann 6: Arneageren
Arneageren midt i Stavanger sentrum er noko av det mest stavangerske som finst. Det er her folk stansar kvarandre og helsar "Javeeeel..?" og står i kø på laurdag formiddag. Her ligg kulturhuset Sølvberget, Platekompaniet, McDonalds, bakeri, tannlege, gullsmed, 7-Eleven og reisebyrå.

Dei fleste opplever berre Arneageren i fritida si. Arneageren er, som store deler av Stavanger sentrum, sperra for biltrafikk. Men ein formiddag i mai, ikkje ein av fridagane, ser plassen ganske annleis ut. Eg talte sju lastebilar på den vesle plassen. Alle forsynte butikkane med dagens varer, og braut forestillinga om piazzaen som ein evig freda plett i sentrum.

Duer, russ og kafegjestar kompletterte bildet av ein levande plass. Midt i dette står ein rusten mann, med leggane eit stykke nede i bakken. Han har blikket festa på kinofolket. Min lille barnevognpassasjer var meir oppteken av å jage duene ("Theee!") enn å sjå på den rustne mannen og hans plass i bybildet.



Den rustne mannen er van med å dele merksemda med mange andre. Han har blitt ein så sjølvsagt del av Arneageren at ein nesten ikkje legg merke til han lenger. Og det var kanskje meininga til Antony Gormley?

Mann 6, Arneageren:
Tilgang med barnevogn:
rustfri - rustflekkete - gjennomrusta - rusthaug

Denne rustne mannen som turmål:
rustfri - rustflekkete - gjennomrusta - rusthaug

Utsikt frå mannen:
rustfri - rustflekkete - gjennomrusta - rusthaug